söndag 31 augusti 2008

glory to the brave

Memento Mori

lördag 30 augusti 2008

Gå från ord till handling, Adamo

Amelia Adamo skriver i Expressen om hur hon "vill göra uppror mot rätt-terrorn" och hur hon
som är redaktör vet att det är just vi i media som älskar att basunera ut alla dessa "måste ha", "helt rätt i höst", osv. Vi driver på känslan av vad som är ute och inne som det hette förut. Men stoppa tåget, jag vill kliva av. Och det allra mest för jag ser hur tufft det har blivit för barnen
Adamo har lite nyvaket upptäckt att
Barn mobbar och är grymma mot de som inte har råd att vara "rätt", eller kanske inte bryr sig, eller har föräldrar som inte förstår eller vill förstå vilken likhets-hets som skolgården utgör. Där hissar man och dissar varandra nästan uteslutande på utseende.
Så många rädda barn, så många förtvivlade föräldrar. Och hur många vågar stå upp för tönten i ett samhälle där grupptrycket är betonghårt?
Är detta något nytt? Nej, barn har i alla tider mobbat, retat, hånat, förnedrat och frusit ut på grund av utseende, härstamning, bostad, hemförhållande, föräldrars yrke också så vidare och så vidare. Barn är grymma, för barn gör som vuxna gör, utan pc-filter och utan insikt i konsekvenserna.

Så, Adamo, du befinner dig i maktposition, med dina tidningar och ditt inflytande över stora grupper av trendföljare och utseendenoterare i samhället. Använd dig nu av din makt, visa att du står för vad du säger och inte bara la ut texten i en krönika i en av aftontidningarna. Låt mig ge dig ett ord på vägen: Du skriver om hur
Sverige är ett land av kollektivister. Vi älskar grupparbete och regler, vi är fostrade i att alla är lika och har lika värde. Det är självklart alldeles utmärkt. Baksidan av myntet verkar vara att vi inte tolererar individualism och olikheter. Vi åker alla till Ikea, handlar på H&M, jeans är vår folkdräkt och alla kvinnor som vill upp i näringslivet är blonda
Felet i ditt resonemang är följande: för att ett grupparbete, ett samarbetsprojekt och ett kollektiv ska vara framgångsrikt behövs olikheten, individerna. I en grupp där alla är lika finns liten dynamik, litet utbyte av kunskap och få synvinklar. I en grupp där alla är olika, och tillåts bidra med sin olikhet, gnistrar det, energin flödar, saker och ting ses från femtioelva olika håll och allas olika kunskaper lyfter gruppens gemensamma kunskap till svindlande höjder.

Låt alla blomma på sitt sätt, i sin färg, i sin takt. Det gäller barn såväl som vuxna, men som de gamla sjunga tralla de unga. Du har de gamla i din hand, så sätt igång och lovsjung olikheten, starta en trend där vi både får blomma och samarbeta. Det ena utesluter inte det andra.

Är du med?

lite om FRA

Regeringen återvänder snart från sitt sommarlov, som ni vet har de längre sommarlov än tex skolbarn och industriarbetare, eftersom de.... kanske behöver renovera sina sommarpalats, vad vet jag?

SvD konstaterar att jo, centerns förslag är tekniskt genomförbart men det kommer att kosta många fina pengar:
Försvarets Radioanstalt (FRA) kartlägger yttre hot mot Sverige och ska enligt lagen få del av all teletrafik i kablar som passerar Sveriges gräns. Men kritiker har reagerat eftersom trafik mellan internetanvändare i Sverige ofta går över utlandet. Enligt regeringen och FRA passerar huvuddelen av trafiken utan att läsas. Men en liten del, enligt vad FRA uppgav igår, ”en promille på sin höjd”, rör svensk trafik.

Enligt centerförslaget ska sådan trafik filtreras bort och undantas från spaning till dess regelverket utretts ytterligare. Tekniskt är detta möjligt, men enligt TeliaSoneras koncernsäkerhetschef Håkan Kvarnström kostar en sådan utrustning över 100 miljoner kronor. TeliaSonera vill inte filtrera, utan det får i så fall FRA göra.
Det låter väl bra? Trots att TeliaSonera inte vill vara med på det hela, utan vi skulle tvingas lita på att FRA faktiskt skulle göra det.

Jo, det låter bra, men SvD fortsätter sin artikel:
Men det framgick också att ett sådant filter aldrig kommer att bli hundraprocentigt.

Vid hearingen förklarade FRA sina sökbegrepp. FRA söker inte efter enskilda ord i mejl utan spanar mot trafik från specificerade satelliter, vissa fibrer, i vissa riktningar, telefoner eller IP-nummer eller mot trafik med ett visst mönster.

–Vi behöver inte öppna några mejl för att göra ett urval. Och om vi inte får en träff så blir det ingen lagring, förklarade Mats Nordqvist, chef för FRA:s inhämtning.

Just sökbegreppen är det avgörande – men dessa prövas inte tillräckligt av kontrollinstanserna, ansåg förre Säpo-chefen Anders Eriksson. Han är numera ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och anser att lagen riskerar att fällas i Europadomstolen. Eriksson förordade precisa krav på olika slags spaning för olika ändamål och påpekade att regeringen står ovanför de fem kontrollinstanser som ska inrättas.

–Regeringen och regeringskansliet behöver inget tillstånd för att inrikta FRA:s spaning, sade Anders Eriksson som föreslog att domstol ges möjlighet att överpröva regeringens beslut.
Och det, precis där, ligger en av de stora farorna. Regeringen behöver inget tillstånd. Behöver vi skrämmas med framtida regeringar som kan tänkas ha intresse av att kartlägga folk för att kontrollera och bedriva skrämselpolitik, eller räcker det att titta på den vi har nu?

Artikeln i SvD avslutas med en vid det här laget arttypisk regeringskommentar, i klassiskt smågnälligt mörkblått:
Lagen är antagen, glöm inte bort det, påpekade statssekreterare Håkan Jevrell (m).

CocaCola siktar på muslimer

DN berättar att CocaCola utökar sin helgkollektion med en chique Ramadan-design, dekorerad med halvmåne och stjärna är den tänkt att vederkvicka törstiga muslimska strupar när solen gått ner och fastan bryts.
Att symbolen trycks på burkarna handlar om att få Coca-Cola att förknippas med en högtid som innebär att familjen samlas och äter och dricker tillsammans. Symbolen finns där av samma anledning som att vi smäller på jultomten på burken i Sverige, säger Peter Bodor, informationschef på Coca-Cola Sverige.
DN berättar att här i Sverige kommer just dessa högtidsdesignade CocaCola-burkar inte att lanseras, i all fall inte i år.

Det är en stor marknad för läskförsäljarna, detta med högtider och fester, klart CocaCola vill ha sin stora generöst tilltagna del av kakan.

Jag undrar, helt off topic, vad Bush skulle säga om burkar med just denna design hamnade i Vita Husets läskautomater?

torsdag 28 augusti 2008

GPS i jackan

Nu är den här, den nya GPS-jackan som hjälper dig att ständigt hålla koll på ditt barn. Åtminstone så länge det är kallt nog.

En fantastisk idé, precis vad dagens småbarnsföräldrar behöver! Eller?

Nej, tvärtom, en förfärlig, skadlig, idé som kommer att bidra till att göra redan nervösa föräldrar ännu nervösare, redan stressade barn ännu mer stressade och i största allmänhet göra vår västvärld än mer neurotisk.

Ponera att alla ongar i nästa vecka springer omkring i dessa jackor. Föräldrarna kan hålla koll på barnen, veta exakt var de är (förutsatt att de har jackan på sig, givetvis) och känna sig lugna i den vetskapen. Barnen lär sig att mamma och pappa ständigt har ögonen på dem, de kan lulla omkring i fullständigt övertygelse om att någon annan upprätthåller gränser och förhindrar skadliga konsekvenser.

Hur länge då? När är det dags att våga släppa efter lite? Och hur tror ni att en tolvåring som ständigt haft mamma flåsande i nacken plötsligt skall klara av att själv ta ansvar, utan att ha övat ett enda dugg?

Nej, föräldrar, låt barnen prova på världen, utan navelsträng. De får en smäll eller två, men de blir starkare. Och tro mig, den styrkan kommer de att behöva i den framtid som ligger runt hörnet.

Kulturfyran

Yippi, torsdag. Dags för en ny Kulturfyra. Den här gången delvis i litteraturens underbara tecken.

1. Vilken litterära figur skulle du vilja vara? Från film eller litteratur, eller serietidningen eller från musik eller opera. Var som helst ifrån.
Jag skulle vilja vara Lovis, Ronjas mamma. Med bredband indraget i borgen, datorn driven av kraften från den ständiga vinden över murkrönet.

2. Finns det någon romanfigur - eller filmfigur eller seriefigur - du tycker är lik dig?
Jag skulle vilja att det var Lovis, men jag är nog mer lik Mattis, minus skägg och en dryg halvmeter.

3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i?
Många, ofta. Just nu Pillars of the Earth av Follet. Jag försöker läsa sakta så att den ska räcka länge, men det går dåligt för jag dras in i den. Någon föreslog att jag skulle lägga den i frysen ett tag =)

4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall?
Neil Gaiman, jag tror vi skulle kunna ha trevligt ihop

Det var riktigt svåra frågor den här veckan, svarar jag i morgon skulle jag kanske svara helt annorlunda!

onsdag 27 augusti 2008

Att skriva kreativt på skrivarkurs

Plötsligt, hastigt och lustigt och inte minst rätt roligt, så har jag fått ett par bonusplatser tilldelade skrivarkursen, bara sådär. Är det någon som vill gå en skrivarkurs på distans under vintern så hör av er. Kursen är på hundra gymnasiepoäng, motsvarar en arbetsbörda på ~tre ~fyra timmar per vecka. Möjlighet att få behörighet i Litterär Gestaltning finns, för den som så önskar, möjlighet att skriva och få feedback, tips och hjälp med det finns för alla som får plats.

Kostar inget, förutom skolans registreringsavgift på 250 kronor, ingen litteratur behöver inköpas.

Skriv en kommentar, glöm inte e-mail, om ni vill veta mer, så mailar jag er. Vill ni så lägger jag inte ut kommentaren för andra att se.

Tjo! Ibland är det roligt med oväntade saker.

tisdag 26 augusti 2008

Två rader

är allt jag hinner idag. Jag ber er därför läsa här och här, så återkommer jag till saken i morgon *sa hon tidsoptimistiskt*

måndag 25 augusti 2008

FRA

Jag hoppas alla vid det här laget har ögon tillräckligt öppna för att se igenom de rökridåer som läggs ut om FRA?

Bra, trodde väl det. FRA-lagen är inte bra, och den blir inte bättre av att ansvariga politiker envist hävdar att svenska folket är en samling korkskallar.

Skolmorgon

Det är mycket om skolan i morgontidningarna, och det mesta är som vanligt elände. Därför väljer jag att börja med Sydsvenskan, som valt en annan vinkel på det hela. Två högstadieelever, en tjej och en kille, får berätta hur de upplever skillnaden mellan hur killar och tjejer behandlas. Intressant, varje lärare borde ägna två minuter åt den artikeln, ty varken han eller hon upplever skolan som helt jämställd.

SvD och DN berättar båda om de bägge lärarfackens krav på extra stöd till svaga elever och skolor med låga snittresultat.
Lärarfacket tycker inte att kommunerna har lyckats ta sitt ansvar som huvudmän eftersom skillnaderna i studieresultat mellan olika grundskolor har ökat.

- Man ska ha samma förutsättningar i skolan var man än bor i Sverige, och vilken socioekonomisk bakgrund man än har. Den väg vi ser på kort sikt är att staten omedelbart går in och ger riktade bidrag, säger Per Wadman.
Jag tror jag nämnt det vid något tillfälle i den här bloggen, har jag inte, hur vansinnigt det är att överhuvudtaget lägga ett sparkrav på skolan. Utbildning av hög kvalitet kostar stora högar med pengar, och jag tror inte det finns någon politiker någonstans i landet som är villig att ställa sig upp coh säga att de medvetet sorterar bort vissa elever. Alla barn, utan undantag, har rätt till en högkvalitativ utbildning, det är den viktigaste investering i vår framtid vi gör.
 Vi vill se öronmärkta pengar direkt till grundskolan. Pengarna bör användas för att anställa fler lärare, framför allt fler speciallärare där det behövs, säger Per Wadman, vice ordförande.

Skälet är senaste statistiken från Skolverket som visar att andelen behöriga elever till gymnasieskolans nationella program i år är lägre än på tio år. Samtidigt visar nya siffror att andelen elever som fått högsta betyg i viktiga kärnämnen är högre än på länge.

– Detta är en helt oacceptabel utveckling som tyder på att klyftorna ökar i svenska skolan, säger ordföranden i Lärarnas Riksförbund, Metta Fjelkner.
Så vi är än en gång tillbaka till startpunkten: politiker, lägg er inte i detaljerna, det har ni varken vett eller utbildning eller erfarenhet till. Betala bara vad det kostar och låt skolverket sköta kvalitetskontrollen. Att gå till historieböckerna för sin skolreform kan kännas lockande, men är förödande för skolan, framförallt för eleverna.

söndag 24 augusti 2008

Vad betyder ett namn?

Schlingmann föreslår, enligt Sydsvenskan, ett raskt namnbyte på den omdebatterade FRA-lagen. Kallar man den istället antiterrorlag får man säkert tyst på en del av protesterna, menar Schlingmann.
– Jag tycker det är viktigt att vi utåt gör tydligt vad som är syftet med lagen, säger Per Schlingmann.

Den 18 juni klubbade Sveriges riksdag igenom lagen som ger Försvarets Radioanstalt möjlighet att avlyssna alla telefonsamtal, sms och mejl som passerar rikets gränser.

Det handlar om miljoner och åter miljoner meddelanden; även samtal med en svensk sändare och svensk mottagare passerar rent tekniskt ofta gränsen.
Men kommer det att göra någon som helst skillnad vad ni kallar lagen? Kanske får det en och annan att luta sig tillbaka och sucka lättade över att storebror tar hand om det farliga, men fler ändå torde reagera på att det nya namnförslaget är till och med ännu luddigare än förslaget i sig. Och faktum kvarstår:
Såväl borgerliga kritiker som motståndare från oppositionen kräver nu att FRA-lagen ändras så att signalspaningen bara får riktas mot personer som är misstänkta för brott.

Men där drar Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors en skarp gräns.
– Det går inte att ha brottsmisstanke när det handlar om andra länders agerande eller terroristorganisationer, sade Tolgfors nyligen i en radiointervju.

Det betyder i klartext: Om FRA bara får lyssna på teletrafik till och från personer som misstänks för brott faller själva poängen med lagen. Då kan FRA i stort sett bara göra samma sak som polisen.
Att då bara döpa om lagen, särskilt i det läge regeringen befinner sig nu, ser desperat ut. Sydsvenskan avslutar med att kommentera detta:
I den moderata partiledningen känner man marken gunga under fötterna. Att riva upp hela eller delar av FRA-lagen och börja om från början – som nu både centern och oppositionen vill – skulle innebära en stor prestigeförlust för Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors.

Dessutom skulle inte FRA få de verktyg för sin signalspaning som moderaterna anser att myndigheten behöver.
– Lagen ska inte rivas upp. Den ska kompletteras med ytterligare integritetsförstärkande åtgärder, slog Tolgfors fast när hans i torsdags ställdes mot väggen i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Men det blir allt tydligare att den moderata partitoppen riskerar att bli Svarte Petter i spelet om FRA: Den ursprungligen s-märkta lagen som drevs igenom av alliansregeringen hotar att i svenska folkets ögon bli en moderat skamfråga. Kanske borde epitetet Tomhylsan bytas ut mot Svarte Petter? Reinfeldt får vi nog snarare kalla Spökplumpen, så som han försöker gömma sig i skuggorna.

lördag 23 augusti 2008

Det blir kallare

För ett år sedan var det goda tider för många, högkonjunktur och svensken Unnade sig. I år ser det annorlunda ut. Lågkonjunkturens kalla vind snor kring benen inte bara på den som vill låna pengar, utan i ännu högre grad kring den som inte har råd att låna, den som har för mycket månad kvar i slutet av pengarna och avstår att äta för att kunna ge sina barn mat. För den blåser det kallare än någonsin.

Att leva ur hand i mun är ett gammalt uttryck för fattigdom. Det beskriver en situation där man inte ens har tillräckligt för att spara i sin väska till eftermiddagen, utan bara en munfull som inte mättar men dämpar värsta hungern just nu.

Karin Thunberg skriver i SvD om situationen för långtidssjukskrivna. "Vem lyssnar på deras allt svagare röster?" avslutar hon artikeln med att fråga. Vad är det för slags samhälle vi lever i där man behöver ställa en sådan fråga? Thunberg talar för dem med sin starkare röst, men ensam når hon inte långt.

Vill vi leva i ett samhälle där människor tvingas avstå att äta för att kunna ge sina barn mat? Kan vi med stolthet se oss själva i ögonen väl vetande att sjuka och svaga är rädda för regeringens nästa utspel? Jag vet inte hur det är med er, men jag kan det inte. Jag skäms för den girighet som driver samhället idag.

veckans kulturfyra

Efter den digra boklistan känns veckans kulturfyra som ett bra val:

Idag är det höstlikt och för många är det skolstart. Höst, tiden då vi ofta börjar med något nytt, börjar på en kurs eller börjar träna.

Höst bör också vara tid att sitta inne med en kopp te och läsa en bok. Så där börjar vi denna veckas kulturfyra:


1. Vilken bok läser du just nu? Shantaram av GD Roberts, den är underbar, vacker, fantastisk. Och så Pillars of the Earth av Ken Follett, jag läste den för många år sedan då jag fick låna den av en kollega, nu fann jag den själv och köpte den, och den är lika bra som jag minns den!

2. Vilken bok ligger på tur? Dark River av John Twelve Hawks, tror jag

3. Vilket är ditt favorit-te? Det är både en humörfråga och en fråga om vilken tid på dagen det är. Att börja dagen med English Breakfast är aldrig fel, tex.

4. Vad tycker du om hösten, som årstid? Underbar, fantastisk, vacker, romantisk, färgstark, harmonisk, lugn, längtansvärd.

En bokmasks boklista

Fann den här listan hos Ironicalclan. Tydligen har en genomsnittlig vuxen amerikan läst sex av böckerna (jag vet inte varifrån den informationen kommer, det kanske någon annan vet?). Vilka har du läst? Själv har jag inte läst de jag kursiverat:

1 Pride and Prejudice - Jane Austen
2 The Lord of the Rings - JRR Tolkien
3 Jane Eyre - Charlotte Bronte
4 Harry Potter series - JK Rowling
5 To Kill a Mockingbird - Harper Lee
6 The Bible
7 Wuthering Heights - Emily Bronte
8 Nineteen Eighty Four - George Orwell
9 His Dark Materials - Philip Pullman
10 Great Expectations - Charles Dickens
11 Little Women - Louisa M Alcott
12 Tess of the D’Urbervilles - Thomas Hardy
13 Catch 22 - Joseph Heller
14 Complete Works of Shakespeare
15 Rebecca - Daphne Du Maurier
16 The Hobbit - JRR Tolkien
17 Birdsong - Sebastian Faulks
18 Catcher in the Rye - JD Salinger
19 The Time Traveler’s Wife - Audrey Niffenegger
20 Middlemarch - George Eliot
21 Gone With The Wind - Margaret Mitchell
22 The Great Gatsby - F Scott Fitzgerald
23 Bleak House - Charles Dickens
24 War and Peace - Leo Tolstoy
25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy - Douglas Adams
26 Brideshead Revisited - Evelyn Waugh
27 Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky
28 Grapes of Wrath - John Steinbeck
29 Alice in Wonderland - Lewis Carroll
30 The Wind in the Willows - Kenneth Grahame
31 Anna Karenina - Leo Tolstoy
32 David Copperfield - Charles Dickens
33 Chronicles of Narnia - CS Lewis
34 Emma - Jane Austen
35 Persuasion - Jane Austen
36 The Lion, The Witch and The Wardrobe - CS Lewis
37 The Kite Runner - Khaled Hosseini
38 Captain Corelli’s Mandolin - Louis De Bernieres
39 Memoirs of a Geisha - Arthur Golden
40 Winnie the Pooh - AA Milne
41 Animal Farm - George Orwell
42 The Da Vinci Code - Dan Brown
43 One Hundred Years of Solitude - Gabriel Garcia Marquez
44 A Prayer for Owen Meaney - John Irving
45 The Woman in White - Wilkie Collins
46 Anne of Green Gables - LM Montgomery
47 Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy
48 The Handmaid’s Tale - Margaret Atwood
49 Lord of the Flies - William Golding
50 Atonement - Ian McEwan
51 Life of Pi - Yann Martel
52 Dune - Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm - Stella Gibbons
54 Sense and Sensibility - Jane Austen
55 A Suitable Boy - Vikram Seth
56 The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon
57 A Tale Of Two Cities - Charles Dickens
58 Brave New World - Aldous Huxley
59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Mark Haddon
60 Love In The Time Of Cholera - Gabriel Garcia Marquez
61 Of Mice and Men - John Steinbeck
62 Lolita - Vladimir Nabokov
63 The Secret History - Donna Tartt
64 The Lovely Bones - Alice Sebold
65 Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas
66 On The Road - Jack Kerouac
67 Jude the Obscure - Thomas Hardy
68 Bridget Jones’s Diary - Helen Fielding
69 Midnight’s Children - Salman Rushdie
70 Moby Dick - Herman Melville
71 Oliver Twist - Charles Dickens
72 Dracula - Bram Stoker
73 The Secret Garden - Frances Hodgson Burnett
74 Notes From A Small Island - Bill Bryson
75 Ulysses - James Joyce
76 The Bell Jar - Sylvia Plath
77 Swallows and Amazons - Arthur Ransome
78 Germinal - Emile Zola
79 Vanity Fair - William Makepeace Thackeray
80 Possession - AS Byatt
81 A Christmas Carol - Charles Dickens
82 Cloud Atlas - David Mitchell
83 The Color Purple - Alice Walker
84 The Remains of the Day - Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary - Gustave Flaubert
86 A Fine Balance - Rohinton Mistry
87 Charlotte’s Web - EB White
88 The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
90 The Faraway Tree Collection - Enid Blyton
91 Heart of Darkness - Joseph Conrad
92 The Little Prince - Antoine De Saint-Exupery
93 The Wasp Factory - Iain Banks
94 Watership Down - Richard Adams
95 A Confederacy of Dunces - John Kennedy Toole
96 A Town Like Alice - Nevil Shute
97 The Three Musketeers - Alexandre Dumas’
98 Hamlet - William Shakespeare
99 Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl
100 Les Miserables - Victor Hugo

Innan ni avfärdar mig som en hopplös bokmask eller en skrytsam litteratursnobb, tänk på att jag inte direkt är purung, och att mitt jobb faktiskt är böcker till stor del, både på engelska och på svenska. Har jag inte läst böckerna är det svårt att berätta om dem på ett intressant sätt.

Regnet är gratis

Än så länge, i alla fall, kan vi njuta av hur det sköljer rent, både pollen och damm och avgaser rinner undan och luften blir klar och hög och lätt att andas, lika för alla, fattig som rik.

Det är allt färre fenomen vi kan säga det om.

fredag 22 augusti 2008

Detaljer detaljer

När man läser om det förslag till förändringar av tilläggen till FRA-lagen som centern lagt fram, det som kallats 'att lyssna på väljarna' och annat i samma stil, lägger man, eller åtminstone jag, i synnerhet märke till de små detaljer som listigt infogas i förslaget. SvDs artikel om förslaget är dekorerat med små diskreta formuleringar som "tills vidare inte på svenskar" och "FRA inte ska få spana på svenskar förrän regelverket har utretts ytterligare". SvD och centern försöker, som scentrollkarlar när de utför sina trolleritrick, rikta folks uppmärksamhet åt annat håll. Det är inte riktigt en kanin de drar ur hatten, men en Federly
Vi har lyckats jobba fram ett förslag som borde kunna köpas av regeringen. Vi får stopp på det stora problemet: en generell mass­avlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger riksdagsledamoten och FRA-­kritikern Fredrick Federley (c).
eller en Danielsson
Partiets försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson bekräftar att centerpartiet anser sig ha hittat en lösning som innebär att FRA ska spana mer ”selektivt”. ­Kommunikation där ”en svensk dator eller telefon är inblandad” ska inte utsättas för spaning.
är kanske nära nog?

De skulle nog ändå investerat i den där paljettklänningen, för att med glitter och glans bättre kunna förvilla oss till att tro att det de viftar med är verklighet och inte bara en lek med rök och speglar. Danielsson fortsätter nämligen, kanske lite obetänksamt:
Tyvärr kan det behövas en möjlighet till spaning även i en och annan svensk dator, om till exempel terrorhot planeras, ­säger Staffan Danielsson.
och berättar också hur lång den tidsfrist de tänker skulle kunna vara:
Han bedömer att det kan ta mellan ett och två år att utreda reglerna för hur FRA ska få spana mot svenskar
Återigen, strax efter nästa val.

En tillfällighet? Det finns inga tillfälligheter i det här spelet.

Hej till publiken!

torsdag 21 augusti 2008

Det börjar dra ihop sig

Med OS som dimridå lämnar centern sitt fra-förslag till hr Tolgfors. Folkpartiets Birgitta Ohlsson är därtill, enligt AB, fortfarande beredd att rösta med oppositionen för att stoppa FRA-lagen. Vi minns alla hur hon med kraft la ner sin röst förra gången det begav sig, i juni, inte sant? Det börjar dra ihop sig, även politikernas sommarlov går mot sitt slut, även om de, till skillnad från skoleleverna, har en stund kvar.

Samtidigt konstateras i AB att deras läsare, trots alla skattesänkningar, blir fattigare och fattigare. En barnfamilj får 780 kronor mindre i månaden att leva på nu än för ett år sedan. Riksrevisionen konstaterar att regeringens sparande ligger långt över målet, det sparas för mycket. Anders Borg sparar i bångnande lador medan somliga går i trasiga skor. Säg, vad beror det på?

Vill vi ha det såhär?

Gör en vän en tjänst och sprider ordet om en liten fest i Stockholm

Helgon har inga bannerplatser lagom tills vi ska ha våran nästa stora Dekadancefest. Så nu står vi här utan att kunna sprida ordet om nästa fest.

Festen heter DeKabarét och kommer ha temat Kinky Burlesk. Vill du hjälpa till att göra reklam för denna grymt coola fest så får du hemskt gärna kopiera koden nedan och lägga upp på din blogg och på andra sidor du har där HTML-kod funkar. Ju fler som får reda på festen destå roligare kommer den bli!

Gå gärna in och läs vad som kommer hända på den kommande festen. Det kommer bli fantastiskt roligt!

picnic
bilder

hoppas ni får trevligt!

onsdag 20 augusti 2008

New York-vind

I New York satsar man på miljövänlig energi, berättar DN. Vindkraftverk på skyskrapor, längs broar och stränder, solpaneler och bergvärme.

Ja, precis, det har jag sagt länge! Varför har inte varenda hus solpaneler på taket? Varför ingår inte vindkraftverken i stadsplaneringen, i synnerhet av nya stadsdelar? Varför står det inte små trevliga väderkvarnar och mal energi åt oss alla lite här och där? Jo, de är rätt fula som de ser ut idag, men det är ju bara design! De går att göra både pittoreska och coola, rustika och futuristiska, helt efter tycke och smak.

Akut behov

Ibland får jag ett rent akut behov av att höra just den här låten, det är gitarrslingan i synnerhet som ställer till det.

en laddad mix som kan bli en förlamande giftcocktail

Såhär i OS-tider berättar Expressen om fler slags rekord:
Rekordhög inflation, rekordlåg tillväxt, växande arbetslöshet, stigande räntor, rekordhögt oljepris, fallande bostadspriser och sjunkande börs.
Vi måste göra oss redo för bistrare tider, är budskapet. Högkonjunkturen är på väg att vända till lågkonjunktur, bostadspriserna sjunker, matpriser och boendekostnader går upp, arbetslösheten ökar.
Arbetslösheten stiger i höst, spår arbetsförmedlingen. Flera företag har redan lagt varsel. Några exempel: Volvo PV har varslat 1 200 anställda, SAS säger upp 2 500 och Sandvik minskar personalstyrkan med 900. Industrijobben drabbas först. Sedan transportsektorn, offentlig sektor, byggjobb och handel, hotell- och restaurangbranschen, tror AF.
Samhällets vindar blir kallare, manöverutrymmet för de flesta människor mindre, utvecklingsmöjligheterna krymper.
Men fortfarande visar svenska företag bra resultat, arbetsmarknaden snurrar på i hygglig fart och statens finanser är starka. Regeringen planerar fler skattesänkningar för att smörja köpkraft och "öka arbetsviljan". I bästa fall vänder ekonomin upp igen 2009 efter en måttlig tillbakagång i år. Men det kan också bli en djup, långvarig ekonomisk depression.
Regeringen planerar sänka skatterna för att öka arbetsviljan. Är folk arbetsovilliga? Jag tror det är stor skillnad på människorna Reinfeldt träffar i sin vardag, tydligen ena lata arbetsskygga individer, och de människor jag möter. Att alla inte har ett arbete, det är visst och sant, men att de inte arbetar för att de är ovilliga, nä, det stämmer inte med verkligheten.

Den där som hellre går på bidrag än arbetar torde vara en sällsynt fågel, jag har då aldrig varken sett den eller hört dess sång. Men jag rör mig kanske i fel kretsar?

måndag 18 augusti 2008

Vykort

Det blir alltmer sällsynt med vykort, men idag låg det ett blankt och trevligt kort i min brevlåda när jag kom hem. Det var inte undertecknat, men jag räknade ut vem det var ifrån ändå, och tackar så mycket.

SJ är bättre och billigare än någonsin!

SJs ordförande Ulf Adelsohn berättar idag i Expressen för oss hur det ligger till. SJ är billigare än det någonsin varit. "En resa mellan exempelvis Stockholm och Göteborg kan därför aldrig bli dyrare än 1 163 kronor i andra klass". Det är inte särskilt billigt, Ulf, i synnerhet inte i betraktande av hur lättsamt ni tar på det där med att hålla tider och service och sånt. Biljettsystemet är inte krångligare än flygets. Varför måste det öht vara krångligt? Är det en statussymbol i sig?

Nej, usch, Ulf, ditt skryt luktar inget vidare. Jag har alltid åkt tåg, härs och tvärs över landet sedan jag var tolv (och det är ett tag sen, tro mig!) och ni har bara blivit sämre. Sämre på att passa tider, sämre på att koordinera avgångar, sämre utbud på avgångar, sämre på resor på tvären i landet (och det hade jag aldrig trott var möjligt!), sämre ersättningsbussar. Och högre priser.

Tåget är miljövänligare än flyget. Gör det också bekvämare och mycket billigare, bygg ut spåren om det är där problemen sitter, håll tiderna, koordinera avgångarna så man faktiskt kan ta sig från Norrland söderut även om helgdagsaftnar så kan du få skryta i tidningen sedan, och jag lovar att inte håna dig.

Men som läget är nu skryter du med ingenting, och framstår som en pompös fjant.

söndag 17 augusti 2008

Mammapappabarn

Det talas mycket om Familjen i dagens media. Skilsmässoantalet bör minskas, med politiska medel om inget annat fungerar, föräldrar, dvs i första hand mammorna, bör stanna hemma längre med barnen.

Familjens boendemiljö ska vara en idyll, med egen tomt, nästan ingen trafik, skogsbacke runt knuten, trygg skolväg, små, homogena, klasser, med aktiv föräldraförening och glada fröknar. Magistrar kan nog vänta tills barnen blir större, visst är det bra med jämlikhet men det är ju det där med män och pedofili...

Kommer ni ihåg Bröderna Lejonhjärta? Har ni läst boken? Minns ni Nangijalas båda gröna dalar? Båda har de små idylliska hus, familjer, trädgårdare, blommande buskar och träd, vita duvor som flyger över taken och över höga, svarta bergen där vargarna jagar om natten. I båda dalarna lever familjer, barn och gamla om varandra. Den stora skillnaden är muren kring den ena. Den, ni vet, som stänger inne Törnrosdalen. Tengils mur.

Astrid Lindgren sa mycket tänkvärt hon, med sina böcker.

Vem är det som bygger upp muren kring dagens idyller? Vem stänger in, och varför?

De har förresten ingen kärnfamilj alls, varken här eller där, bröderna Lejonhjärta.

fredag 15 augusti 2008

Beväpnade lärare

Inte i Sverige, inte ännu i alla fall, men väl i Texas ska lärarna beväpna sig. För att beskydda sina 110 elever, får man hoppas, även om det inte framgår av artikeln, inte för att bestraffa dem för missad deadline eller för sen ankomst.
Den amerikanska kongressen har försökt införa ett riksomfattande förbud mot vapen i skolan, men det stoppades av Högsta domstolen.
Föräldrarna hade tydligen inget att invända mot beslutet, men låt oss hoppas att vapnen inte råkar lämnas inom räckhåll för klåfingriga elever. Ett vådaskott skulle kunna ställa till stor skada.

Men Fredrik då!

Expressen berättar att Fredrik Reinfeldt backar undan från partiledaredebatten med Mona Sahlin den sjunde september.

Fredrik, du är inte bara partiledare, du har faktiskt för tillfället statsministerpositionen på ditt ansvar också. Du kan inte gömma dig för skuggor hur länge som helst, det där lilla talet i Vaxholm räcker inte hela hösten. Du börjar framstå som feg, och media är inte sena att hänga på den vinklingen.

Dissad

Blev dissad. Av min egen katt, han som jag ger mat och vatten varje dag, otack är världens lön!

Jag frågade honom, mycket vänligt och ödmjukt ställde jag frågan, om han möjligen noterat var jag lade min ryggsäck när jag kom hem från jobbet. Jodå, det visste han, sa han, men fortsatte lagom triumferande 'men det tänker jag inte tala om!'.

Va? Jaha.

Katter!

Kulturfyra i tassemarker

Veckans kulturfyra börjar i tassemarker, men jag gör ett ärligt försök:

1. Modeveckan pågår. Vad betyder mode för dig?

Inte mycket, ffa inte det konventionella mode man finner på modebloggar och i de flesta köpcentra.

2. Modebloggar är kanske de som gått bäst ur ekonomisk synvinkel, om man kikar på den svenska bloggosfären. Har du hittat någon modeblogg du tycker är bra?

*skrattar* jösses! Nä, inte en enda.

3. Skulle du vilja försörja dig på att blogga?

Nej, men kanske skulle det kunna vara en del av försörjningen? Eventuellt, under förutsättning att den som betalade inte hade några som helst krav på vad jag skulle skriva.

4. Vad ger bloggandet dig? Eller med andra ord: Varför bloggar du?

För att jag tycker om att prata, antagligen.

Husgudar

Inspirerad av Crimsonanna låter jag er få ett smakprov av den som går under beteckningen husgud här hos mig, och kanske inte bara här av publiken att döma:

Skolklösningar

GPS-övervaka skolande ungdomar! Skicka socialtjänsten att hämta dem! Polisen har alldeles för lite att göra, låt dem släpa skolkare till skolan!

Varför inte införa speciella kläder för skolkarna i skolan också? När vi ändå har farten uppe, menar jag? En käck liten dumstrut, kanske?

Allvarligt talat, tror någon att detta är idéer som kommer att leda till att skolkarna lär sig något? Att övriga elever får en harmonisk skolgång? Visst är det bekymmersamt med skolk, men tvångsmedel? Jag är skeptisk.

torsdag 14 augusti 2008

Lite om ABBA, sådär helt apropå

Jag tyckte verkligen inte om ABBA. Då, på sjuttiotalet, när de vann Melodifestivaler (valen?) och turnerade världen runt lyssnade jag på helt annat. Nu, däremot....

Nej, inte nu heller. Jag är säker på att Björn och Benny är genier, och filmen är tydligen underbar, men i mina öron är och förbli ABBA hissmusik. Det är tråkigt, men vem vet, jag kanske hör ljuset en dag jag också?

Redemption song

den har snurrat i mitt huvud i snart två dygn, kanske fastnar den någon annanstans om jag lägger in den här?

tisdag 12 augusti 2008

Velvet Revolver

Aftonbladet låter oss veta att Lenny Kravits ersätter Scott Weiland. Oväntat, men, tja, varför inte?



Tillbaka från semestern

då ska man ta det lugnt på jobbet, det har Aftonbladet sagt! Det är ett stresstillstånd att gå tillbaka till jobbet från ledigheten.

Ack, tänk om vi alla kunde få ett par inskolningsveckor efter semestern, så mycket lugnare och snällare vi skulle vara. Fast upp på morgonen måste man nog stiga ändå, tror ni inte?

Anatomi, fysionomi, hälsa, kost och massage

Vi har några platser kvar på vår hälsautbildning. Den motsvarar tredje året på gymnasiet, och ger dig möjlighet att ta behörighet i engelska, svenska, matte, samhällskunskap samtidigt som du lär dig friskvårdsmassage och läser anatomi, fysionomi, hälsa, kostlära och annat. Vill du läsa vidare och bli läkare, sjukgymnast, sjuksköterska, gymnastiklärare, idrottsledare etc är det här en utmärkt grund.

Dessutom brukar det vara en förbaskat trevlig klass =)

Skolan ligger bekvämt till, mitt emellan Lund och Malmö, busshållsplatsen ligger i stort sett utanför grinden och till tågstationen är det tio minuters promenad. Vill du hellre köra bil finns det gott om fria parkeringsplatser på elevparkeringen.

Kursen börjar den artonde augusti, så är du intresserad, ansök snabbt!

Välkomna!

måndag 11 augusti 2008

Allsång mot alliansen

Ett rykte når mig om att den 31 augusti kl 18.00 skall det sjungas allsång mot alliansen, i Vitabergsparken i Stockholm. Jag har ingen aning om vad som ska sjungas, men Stefan Sundström och Plura är två av allsångsledarna, kanske är det fler? Det kostar inget att gå dit, alla som befinner sig i närheten är välkomna.

Tänkte jag skulle berätta, ifall någon är intresserad och råkar vara i närheten.

Då, nu, framtid


Jag tillhör Saltkråkan-generationen. Dvs jag kan se på Saltkråkan och med förtjusning peka på mjölkförpackningar, sockerpaket och sandaler och tjuta: titta, precis som när jag var barn! På den tiden var världen lätt och vacker att leva i. Delvis berodde det såklart på att jag var barn och hade en mycket dimmig uppfattning om den värld som, eventuellt, låg där på andra sidan bergen, men bara delvis.

På den tiden kunde man dricka vattnet i bäckar. Man kunde bada utan att tänka på algernas eventuella giftighet. Man kunde äta snö, den var vit ända tills den tinade bort om våren. Man kunde äta den fisk som drogs upp ur Östersjön, den hade inga mystiska mutationer eller andra konstigheter, bara en massa otrevliga vassa ben. Visst fanns det barn som inte hade nya fina kläder, vi visste precis vilka som fick hjälp, men vi visste också att de fick hjälp.

Det är annorlunda nu, med giftig algblomning, så höga gifthalter i den Östersjöfisk som eventuellt finns kvar att man inte ska äta den, sorgkantad snösmältning, svart av avgaser och en konstant ökande utsatthet för de i samhällets lägre skikt.

Vad väntar bakom nästa krök? Jag vet inte, vissa dagar är jag optimist men de blir färre. Jag tror det är dags att sluta överbeskydda barnen och istället börja bereda dem på en hårdare värld, där inte ens mamma och pappa kan köpa en idyll åt dem och inga murar, hur höga de än är, kan skydda dem mot verkligheten.

Saltkråkan kommer aldrig tillbaka.

Pocketutbyte

Jag har helt vänligt blivit inbjuden att delta i ett pocketutbyte per post. Jag är inte riktigt säker på vem avsändaren är, jag tror jag vet men som sagt, jag är inte säker. Om det är så att personen som bjudit in mig läser här, så vill jag tacka så mycket för inbjudan, men efter grundligt övervägande väljer jag ändå att tacka nej. Det är en kul idé, och jag hoppas det blir lyckat, men det är nog inget för mig.

lördag 9 augusti 2008

Reinfeldt i solsken

"Det är dags att kliva ur skuggorna" sa Reinfeldt i sitt tal i Vaxholm idag. Och det har han ju rätt i, hela sommaren har folk väntat på att få höra honom, statsminister som han ju för tillfället är, uttala sig om FRA.

Det skedde mycket blygsamt:
Reinfeldt inledde talet med att kommentera Rysslands militära offensiv i Georgien. Hans budskap till den ryska regimen var glasklart.
- Att stridsflyg opererar inne i Georgien måste upphöra. De ryska förband som rullar in i Georgien måste rulla ut igen. Vi måste få en vapenvila.
Och han tog tillfället i akt att legitimera den omstridda FRA-lagen som håller på att genomföras i Sverige.
- Om vi inte har några hot vad ska vi då med försvarsunderrättelsetjänst till? Det var det här vi försökte säga. Det finns nya hot.
Istället valtalade Reinfeldt om ekonomin och arbetsmarknaden:
Det mest verkningsfulla sättet att få Sverige i arbete är att fortsätta att sänka inkomstskatterna, förklarade Fredrik Reinfeldt, och upprepade sin ambition att 2009 genomföra en skattesänkning på totalt 15 miljarder kronor.

– Det innebär 250 kronor extra i månaden för en normalinkomsttagare.
Ack, denna eviga generositet från regeringens sida! Tänk, 250 kronor mer i månaden! Reinfeldt är övertygad om att det kommer att bli ändring på vad folk pratar om framöver:
Jag är övertygad om att det omslag som nu sker i svensk ekonomi kommer att förändra vardagssamtalen runt om i Sverige. Det blir diskussioner om olje- och bensinpris, matpriser, stigande räntor, och hur det påverkar hushållskalkylen.
Det är tur att den generösa regeringen ger normalinkomstagaren 250 kronor mer i månaden då. Riktigt hur detta generösa skattesänkningsprojekt skall gå till gick han inte in på, Reinfeldt, det får vara till senare.
Efter budgeten i september ska en moderat arbetsgrupp ledd av finansminister Anders Borg lägga fram nya idéer om jobbpolitiken. Och alliansen ska börja plocka fram nya gemensamma förslag till valrörelsen 2010.
Med andra ord, Reinfeldt log en hel del, skämtade visst sas det, försökte efter bästa förmåga förminska den sjunkande konjunkturens betydelse och låtsades inte om att för allt fler av dem som får stanna i skuggorna, de som förlorar sina hem, de som hamnar i utförsäkringens utanförskap, de trasiga som arbetsmarknaden inte vill se åt, de lågutbildade vars möjligheter minskas ytterligare, de som Reinfeldt väljer att inte låtsas om, för dem blåser det allt kallare i landet Sverige.

Brisbane Wedding Photographer

Jag vet att många tycker om att fotografera, och jag vet att många tycker om att låta sig inspireras av skickliga fotografer.

Därför vill jag rekommendera alla att göra ett besök på den här sidan, han har mer än bröllopsbilder att erbjuda. Själv är jag särskilt förtjust i landskapsbilderna, men det är en smaksak.

Paranoid konspirationsteoretiker talar

Reinfeldt ska tala i Vaxholm idag, kanske, i bästa fall, kommer han att ta upp FRA-lagen som med hugg och slag drevs igenom innan riksdagen flydde ut på sommarlov.

Låt oss, för ett ögonblick, leka konspirationsteoretiker, släppa loss paranoian och spekulera fritt i orsaken till brådskan. Den som i första hand skall avlyssnas är Ryssland. Det har både Åkesson och Björklund sagt, inte sant? Tolgfors talade antydande om 'sammanfallande stater' och bredde ut sig om behovet av att handla med information.

Vem skulle då vara vår störste kund? Vem skulle i första hand vara intresserad av den information som kan tänkas gå genom svenska kablar? Kanske kan vi finna en ledtråd genom att titta bortåt just Ryssland, och se vad som pågår?

Vi ser konflikten i Georgien, där Georgien inte alls vill gå med på att Sydossetien skulle få utropa sig till självständig stat. USA vill inte heller att Sydossetien utropar sig till självständig stat. De har bidragit till uppbyggnaden av Georgiens armé, sägs det. Ryssland vill, däremot, och är beredda att erbjuda sitt stöd till Sydossetiens kamp mot Georgien.

Vad har vi nu? USA vill köpa information av Sverige. Sverige vill spana på Ryssland. Ryssland är i krig mot Georgien om Sydossetien, ungefär som USA var i krig mot Irak om Kuwait. I botten, och i potten, ligger det svarta guldet.

Om man nu höll på att montera ihop en lagom konspiratorisk teori skulle man kunna dra slutsatser i stil med att USA vill ha olja, USA knarkar olja och är som andra knarkare beredda att gå över lik för att få sin fix. USA ser konflikten i Georgien (det är krig nu, men var konflikt då, det finns grader även i helvetet som ni vet) hota tillgången på oljan, vill ha tillgång till det som skvalpar fram i svenska kablar om hotet mot fixen. USA vänder sin manipulativa knarkarcharm mot Sverige och den svenskar regeringen, som faller i farstun och genast gör allt USA ber om.

Och därför drevs lagen igenom med hugg och slag.

Men bakom en sådan paranoid och konspirativ teori ligger ingen sanning. Allt är bara en sammanställning av tillfälligheter.

Det finns inga tillfälligheter i det här spelet.

fredag 8 augusti 2008

Kulturfyra

Kulturfyran handlar om bio, bland annat:

1. Föredrar du att se film hemma eller på bio?

I de allra flesta fall gör det, rent filmmässigt, detsamma. Somliga filmer vinner på den stora duken, å andra sidan finns det vinster med att se dem hemma också, tvåmetersmän får plats med benen, tex.

2. Kan bra 3D-teknik locka dig till biografen?

Nej

3. Har du sett någon film i 3D?

Ja, och därför svarar jag nej på fråga två.

4. Folkets Hus är alltså först med att erbjuda den nya 3D-tekniken på en biograf. Vad betyder Folkets Hus för dig? Har du några minnen från något kulturevenemang du upplevt på Folkets hus?

Nej, inget alls. Folkets Hus, för mig som ung, var ett ställe dit medelålders och äldre gick för att spela bingo. Jag har nog aldrig kommit in i traditionen, helt enkelt.

Otäckt varmt

Vi gick ut en liten sväng inatt, bara för att få lite svalka. Hela dagen igår var det klibbigt tryckande varmt, så varmt så man bara ville att åskan skulle braka loss och ge lite lindring. Framåt kvällen kom vinden igång, och med den lite regn i skurar. Inne bestod värmen, så vi gick ut men ingen lindring fanns. Visst var regnet svalt och friskade upp lite, vinden svalkade som vindar gör men värmen fanns kvar, luften var lika varm och klibbig som den varit under dagen, varje andetag drog in värmen i oss.

Det var riktigt obehagligt, är det verkligen så det ska bli framöver?

Vindsnurra på taket

Små vindkraftverk på taken till bostadshus har jag länge pratat om. Nu blir det verklighet i Malmö, hurra, det är en början!

Boverket som sponsrar projektet borde gå ut med massor av information kring detta så att fler byggherrar och husägare följer efter. Tänk så mycket pengar man skulle spara på att ha sitt eget lilla kraftverk på taket! Ett par solpaneler därtill och jag tror man skulle klara sig helt utan att köpa el från någon annan.

Hyresvärdar runt om i landet, vore inte det här intressant? Ni skulle spara massor med pengar, all den ström som går åt i allmänna tvättstugorna, i belysning i trapphus, uppvärmning av källare och vad mer ni nu måste stå för, utöver hushållselen. Tänk vilka glada hyresgäster ni skulle få, dessutom, om de sluppe elräkningen.

torsdag 7 augusti 2008

Reinfeldt ute ur garderoben!

Någonstans har han ju gömt sig, jag gissar på garderoben.

Nu har han tittat ut, och börjar med att deklarara att FRA-lagen inte skall rivas upp.
I dag bröt han tystnaden - FRA-lagen ska inte rivas upp.
Tolv tillägg till lagen ska göras som redan beslutats om. Det hoppas Reinfeldt ska räcka för att lugna kritikerna
Enligt AB ska han lyssna på kritiken, SvD berättar att Fredrik
öppnar nu för ytterligare förändringar av den omtvistade FRA-lagen, utöver vad riksdagen redan har beställt. ”Det ska vi naturligtvis vara öppna för”, sade han vid en pressträff i Rosenbad tidigare i dag.
SvDs ledarblogg är både förvånade över att se honom, och över vad han har att säga:
Förvånansvärt var dock att Reinfeldt uttryckte att regeringen kommer att sträva efter att göra de ändringar av lagen som ska läggas fram i höst i samråd med socialdemokraterna, och om s inte är intresserade av att samverka kommer förslagen att utformas på ett sätt som "socialdemokraterna hade kunnat acceptera om de hade varit i regeringsställning".

Vill Fredrik Reinfeldt med detta säga att han ger s veto i FRA-frågan?
Det återstår att se. Ett litet fall framåt får vi väl ändå betrakta detta som, trots allt har han vågat sig ut, nästan ända ut i verkligheten. Det tar emot att alltför kritiskt granska det han sagt, det känns som att källgranska ett litet barns sagoberättande. Jag tror detta är en mycket medveten strategi, kanske tänker alliansen försöka locka tillbaka sympatisörer genom att spela på deras moderskänslor.

Stora sportevenemang närmar sig (eller har kanske redan börjat?), och Fredrik smyger ut i skuggan av detta. Vad mer kommer de att försöka smyga förbi i samma skugga?

Keps-krock

Magdalena Ribbing skriver i DN om det ständigt aktuella ämnet huvudbonader i skolan. Ribbing är tydlig med att där inte är könet som ska vara avgörande
om det finns en regel i skolan om att kepsarna ska tas av inomhus så ska den gälla både för pojkar och flickor
utan istället bör det
finnas en klädkultur i skolan, bestämd av ledningen helst i samråd med elevernas företrädare. En del skolor accepterar huvudbonad inomhus, andra inte. I somliga kulturer är mössan-huvudbonaden en markering av tillhörighet i någon form av grupp. Det är fortfarande då skolledningens sak att besluta om dessa gruppers symboler ska accepteras i skolan
So far so good, inte sant? Samma regler för alla, är mössan/huvudbonaden en kulturell markering av tillhörighet av ett eller annat slag kan det vara rimligt att göra undantag i en överenskommen klädkod. Det tror jag är få som har invändningar emot, i synnerhet om man faktiskt skriver in det i överenskommelsen redan från början. Men sen kommer problemet:
Keps kan knappast räknas till kulturella huvudbonader som kippa, turban, schal
Keps kan knappast räknas till traditionella kulturella huvudbonader, men är den inte en viktig tillhörighetsmarkering i vissa ungdomskulturer av idag? Både modell, färg och sätt att bära den skickar, om jag förstått saken rätt, budskap till initierade i omgivningen om bärarens kulturella tillhörighet. På samma sätt som sättet att bära en schal kan berätta något om bärarens bakgrund och tillhörighet, ffa i samband med övrig klädsel, hållning och andra sociala markörer, kan kepsen berätta något om bärarens bakgrund och tillhörighet.

Och här uppstår ofta en kollision. Vuxenkulturen i skolan, representerad av lärarna och föräldrarna i första hand, kolliderar med ungdomskulturen och rätt som det är har vi ett alldeles onödigt ställningskrig.

Hur kan vi göra för att slippa undan det? Om fokus ligger på huvudbonaden i skolan är det svårt, ibland rent omöjligt, för läraren att lära ut och eleven att lära in. Och det är dumt.

tisdag 5 augusti 2008

Vilka är detta?



Nån som vet?

Theo Elfving igen!



och jag hör små rykten om att mer kommer.....

Dagens ungdom!

Här går man, lagom ouppmärksam på eventulla kringvarande eftersom man dels befinner sig på en gång/cykelväg, dels har fullt upp med att betrakta de vackra molnen som rör sig över himlen.

Rätt som det är fräser en cykel förbi, bakifrån, på insidan. Cyklisten vänder sig om och väser något i stil med 'se dig för!!!' Jaha, förlåt mig, jag borde givetvis se mig om över axeln var femte meter, samt inte gå så nära kanten utan... mitt i vägen, kanske? istället! Man tycker kanske annars att en dam i femtiofemårsåldern, med cykelkorg och hela kitet, kunde låta om sig lite när hon är på väg, plinga lite, kanske? Cyklar hörs inte så mycket, särskilt inte i konsertskadade öron.

Lätt omtumlad fortsatte jag min vandring. Jag erkänner, jag blev snart distraherad av molnen igen. De är verkligen osedvanligt vackra idag, grå och ulliga och i minst tre lager rör de sig fram över himlen, ibland anar man solen därbakom genom ett slags gult, nästan lite sjukligt, ljus som kämpar sig igenom. Därför var jag inte så uppmärksam bakåt som jag nyss lovade att vara.

Rätt som det är hör jag musik närma sig bakifrån. De här nya mobilerna med små högtalare till är verkligen bra för trafiksäkerheten! 'Hej, jag kör om dig nu!' och när jag vänder mig om, beredd med min ursäkt, möter mig ett glatt flin och en trevlig vinkning.

Dagens ungdom, de har sannerligen en annan attityd än vi vant oss vid! Håller de stilen kommer samhället att bli vänligt annorlunda.

Rent mjöl i syltburken

Stämmer det verkligen att de som är emot FRA-lagen allesammans är lömskt småkriminella, och mest av allt protesterar för att de är rädda för att bli upptäckta med fingrarna i syltburken? Medan samtliga de präktiga svenska medborgare som har endast rent mjöl i påsen sitter trygga och nöjda, väl vetande att varken telefonavlyssning, FRA-lagar eller angiverilagar kommer att drabba just dem, samtidigt som de anser att de som har orent mjöl (är det rågsikt man syftar på då?) i syltburken bör sättas i skampåle, helst av allt, eller åtminstone hängas ut med sin smutsiga byk?

Nej, jag tror det är ett alltför generellt resonemang.

Väl?

OS-grubblerier

Jag törs nästan lova att detta blir min enda OS-blogg. Jag är lite fundersam, nämligen, på hur stort intresset för OS egentligen är. Media haussar det något enormt, det ligger stora pengar i potten och alla vill ha sin bit. Det skrivs spaltmeter efter spaltmeter, det körs trailer på trailer och OS-febern härjar... men i verkligheten, i världen utanför media, här jag inte en människa prata om OS. Om Kina, och om den politiska betydelsen av spelens placering, om censur eller inte censur och hela den biten, absolut. Det pratas det mycket om, men själva spelen, själva de idrottsliga lekarna? Inte ett ljud.

Det kan vara så att jag umgås i fel kretsar för att höra något om saken, men ändå. Någon borde väl se fram mot det? Eller är det bara en mediahype, extrahypad just för att annars skulle ingen bry sig alls? Ingen fråga efter sändningarna om man inte slår på stora trumman och skjuter rakter för att visa att de finns?

Jag vet inte, men funderar på saken gör jag. Och för all del, lite nyfiken är jag också. Vad kommer regeringen att försöka smyga igenom med i skuggan av detta idrottevenemang?

söndag 3 augusti 2008

Björklund talar

och får som tack lite uppmärksamhet här. Björklund använder samma taktik som Tolgfors häromsistens, om det inte går att få svenskarna att stillatigande acceptera lagen i dess nuvarande utformning så satsar man på att skrämma folk till att acceptera den.
Inom 24 timmar kan Sverige vara den främsta måltavlan för världens farligaste terrorister. Vårt grannland Danmark höll på att bli det för en teckning i en tidning.
Vi var själva i ett utsatt läge i debatten om Vilks rondellhund
Världens farligaste terrorister, såpass minsann. Med FRA-lagar, bloggregisteringar, angiverilagar, cilivkuragelagar (en oxymoron så god som någon) och ministrar som skräms allt vad de kan ser det ut att vara en lätt uppgift att vara terrorist.

Björklund avslutar enligt Expressen:
Sverige ska också i framtiden ha en effektiv underrättelsetjänst för att kunna ge förvarning om militära hot mot Sverige. Det är bra att vi äntligen får en lag som reglerar den underrättelsetjänst som ägt rum utan tydliga lagar i 66 år. Den lag som slutligen spikas efter tilläggspropositionen ska ha så höga krav det bara går när det gäller att skydda svenskars personliga integritet

fundamentalism

Fundamentalism (eng. The Fundamentals) ursprungligen beteckningen på en amerikansk kristen kalvinistisk rörelse, men har allt mer kommit att få betydelsen bokstavstrogen (till exempel NEO, Norstedts svenska ordbok). En anhängare av fundamentalism kallas fundamentalist.


Wikipedia får bjuda på definitionen idag.

Fundamentalism är otäckt, vilket fundament det än är personen är trogen. Det som ffa skrämmer mig är hur funamentalister ofta går till rabiat angrepp mot någon som de uppfattar som hotande mot fundamentet. Detta gäller i hög grad religiösa, tex kristna som kan få rent hjärnsläpp och vräka ur sig både det ena och det andra mot den som vågar fråga om, eller rent av ifrågasätta, deras världsbild. Handgripligheter och våldsdåd är inte heller ovanliga. Det gäller i lika hög grad antireligiösa fundamentalister, som ägnar stor kraft och energi åt att fördöma allt som överhuvudtaget kan anas ha något att göra med tron på något utanför det rent handgripligt påtagligt verkliga. Lika mycket kraft och aggression kan läggas på att fördöma den religiöse. Sexuella fundamentalister, religiösa eller inte, heter eller homo, är lika illa de, och det gäller politiska och kulturella och alla andra sorters fundamentalister också.

Att någon har en annan synvinkel än man själv kan, kort sagt, uppfattas som både kränkande och hotfullt så till den milda grad att man är beredd att göra slaktavfall av den som råkar stå emellan, vare sig den personen är inblandad eller inte.

Jag undrar jag vad som ligger bakom detta behov av att med alla tillbuds stående medel omvända eller krossa människor som inte ser världen likadant som man själv gör?

Borg förklarar sig

Anders Borg förklarar i DN hur det kan komma sig att Sveriges tillväxt stannat av och arbetsmarknaden inte gnistrar och glimmar.
Ibland är det högkonjunktur och ibland är det lågkonjunktur.
förklarar finansministern.

Jaha, är det så enkelt?
Sverige har mycket starka offentliga finanser och vi har goda förutsättningar att dämpa inbromsningen
fortsätter han. Hur kan man dämpa inbromsningen av något stillastående?
Finansministern menar att världsekonomin, med stigande olje- och matpriser, bär det största ansvaret för den stagnerade svenska tillväxten. Nu är det upp till den svenska regeringen att införa reformer för att få fart på ekonomin igen.
Vi ser intresserat på hur denna acceleration ska gå till, men håller inte andan medan vi väntar.

lördag 2 augusti 2008

Tre små fåglar

Att vänta på sin tur

På alltfler ställen har man infört kösystem med nummerlappar. Detta leder till många intressanta Situationer, och nästan utan undantag verkar de inblandade i situationerna vara damer, gärna i blommigt. Jag undrar hur det kan komma sig? Är de överrepresenterade, eller råkar det bara falla sig så att jag råkat se just dem?

Det jag framförallt tänker på är det behov av att bevaka sin position som förefaller uppstå med kölappsystem. Dels när man kommer in, det är ibland strid på kniven om att komma först till att riva av sin lapp. Dels vid kassorna, serveringsdisken, charkdisken etc, damerna står med sina lappar i högst hugg så nära kassorna att den som råkar ha ett lägre nummer knappt kommer fram.

Varför är det på detta viset? Är det en kulturkrock igen, eller är det något annat, en del i ett mönster jag inte riktigt ser?

Och så ännu en av cyberias förunderligheter: varför får jag ständigt reklam och inbjudningar till diverse datingsiter? Jag är väldigt gift och inte intresserad, tack ändå.

fredag 1 augusti 2008

Welcome to the New Dark Ages

La Zona

Keops pyramid