onsdag 27 februari 2008

livet i en syltburk

När livet ibland ger mer än du kan klara, när 24 timmar inte räcker till, minns syltburken och ölen!

En professor i filosofi står framför sin klass, med några saker framför sig på katedern. När lektionen börjar, lyfter han utan att säga något, fram en stor och tom syltburk, och börjar fylla den med golfbollar. Han frågar studenterna om burken är full. De nickar jakande.

Så plockar professorn upp en låda med små färgade kulor och häller dem ned i burken. Lätt skakar han burken och kulorna finner vägen till hålrummen mellan golfbollarna. Igen frågar han studenterna om burken är full. De nickar igen jakande.

Professorn tar då upp en påse med sand och häller den i burken. Självklart fyller sanden hålrummen mellan golfbollar och kulor. återigen frågar han studenterna om burken är full. Studenterna svarar med ett rungande JA.

Professorn plockar då fram en stor burk öl från under katedern och häller hela innehållet i burken, vilket effektivt fyller hålrummen mellan sandkornen. Studenterna börjar nu skratta.

Nu, säger professorn när skrattet lagt sig, ponera att denna burk representerar ditt liv. Golfbollarna är de viktiga sakerna i livet, din familj, dina barn, din hälsa, dina vänner, dina favoritsysselsättningar, saker som om allt annat försvann, och bara de återstod, så skulle ditt liv fortsatt vara fullvärdigt. De små kulorna representerar de andra sakerna som betyder något, ditt jobb, din bil, ditt hus. Sanden är allt annat, de små sakerna.

Om du först häller sanden i syltburken, fortsatte professorn, blir det ingen plats till golfbollarna och småkulorna. Det samma gäller i livet. Om du spenderar för mycket tid och energi på de små sakerna, får du aldrig plats till de sakerna som är viktigast för dig. Koncentrera dig på de saker som är viktigast i ditt liv. Lek med barna. Ta tid till förebyggande medicinska undersökningar. Bjud ut din kära på middag. Spela 18 hål till. Det blir alltid tid efteråt till att städa huset och kasta soporna. Ta hand om golfbollarna först, det som verkligen betyder något. Prioritera. Resten är bara sand.

En av studenterna sträckte upp handen och undrade vad ölet representerade. Professorn log. Jag är glad att du ställde den frågan. Det visar bara att hur fulländat ditt liv än kan verka, finns det alltid plats till En Stor Go Kall Öl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar